Voor de Nieuw-Apostolische Kerk is het monumentale kerkgebouw aan de Johannes Geradtsweg in Hilversum getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw met een bijzondere religieuze sfeer. De kerkzaal kan doordoor voor grote bijeenkomsten en concerten verhuurd worden.
Het kerkgebouw werd in 1937 door architecten B.H. Bakker en C.M. Bakker gebouwd in de bekende stijl van Dudok. Wekelijks worden er zondagsdiensten gehouden voor een 50-tal deelnemers in de kleine zaal in een zijvleugel. Jaarlijks worden er een aantal hoofddiensten gehouden voor 500 a 600 deelnemers in de grote zaal van het kerkgebouw met balkon. Deze hoofddiensten worden via video opgenomen en vertoond in verschillende internationale kerken over de gehele wereld. De Nieuw-Apostolische Kerk wil dat het kerkgebouw intensiever gebruikt wordt voor grote bijeenkomsten en concerten. Het hoge en oude altaar uit de zeventiger jaren heeft plaats gemaakt voor een modern en flexibel altaar. Ook is het podium uitgebreid. De kerkbanken uit de zeventiger jaren hebben plaats gemaakt voor stapelbare stoelen, in verschillende lichttinten en kleuren. Het nieuwe altaar is een verlaagd en mobiel meubel, dat in een nis in de achterwand past. Hierdoor is het uitgebreide podium vrij in te delen.
Het nieuwe altaar met achterwand en luifel moet zowel passen bij het karakter van de grote zaal als ook bij de huidige eisen voor video-opnames en internationale uitzendingen. Een ingetogen vormgeving laat de spreker beter tot zijn recht laat komen. De video opnames zijn beter te volgen vanwege de ingetogen uitstraling. Vanuit de grote zaal heeft het altaar de vorm van een tafel. Van dichtbij heeft het altaar de vorm van een katheder of een lessenaar om de bijbel te lezen. Er zijn bijzondere details toegevoegd, zoals een privacyscherm met zeefdruk belijning en led-verlichting en diverse microfoons. Het privacyscherm onder het altaar moet doorkijk tegengaan en is voorzien van een oranje zeefdruk. De lijnen van de Opgaande zon uit het embleem vormen hiervoor de inspiratie. De oranje kleur past goed de warme houten achterwand. Het altaar is eenvoudig te verplaatsen en past in de nis onder de onderste luifel. De plinten en deurlijsten worden ook grijs gekleurd, alleen dan een aantal tinten donkerder dan de achterwand. Het podium is uitgebreid om meerdere gebruiksmogelijkheden te hebben met en meer plek voor koren en orkesten. De afwerking van het podium is een zandkleurige marmoleum met een frisse en lichte uitstraling.
Plaats:
Hilversum, Johannes Geradtsweg
Project:
Kerk Hilversum, Gemeente Monument,
Herbestemming, Verbouwing, Interieur
Opdrachtgever:
Nieuw-Apostolische Kerk
Ontwerp:
2014
Uitvoering:
2015
Oppervlakte: 400 m2