Kerk Poortugaal

In Poortugaal zijn de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde gemeente gefuseerd. De dienst op zondag gaat plaatsvinden in de rijksmonumentale Dorpskerk van Poortugaal, een kerkgebouw van grote historische waarde (rijksmonument) uit de 15e eeuw.

De verbouwing van de rijksmonumentale Dorpskerk is een bijzondere uitdaging. Nieuwe functies en ruimtes worden toegevoegd, die juist gericht zijn op de toekomst. Er is een sterke behoefte om als complete kerkgemeente samen te komen van jong tot oud. Naast een bijeenkomstruimte voor kerkdiensten moet de Dorpskerk ook nieuwe ruimtes krijgen voor kindernevendiensten,  tienernevendiensten, kinderoppas, opslag en diverse voorzieningen. Hiervoor worden nieuwe houten volumes als meubelstukken in de kerk geplaatst met minimale impact op historische gevels met wandornamenten. De volumes moeten afgesloten (verwarmd en geventileerd) zijn om tegelijkertijd met de kerkzaal te kunnen gebruiken. Het grootste volume komt in het Koor, waardoor de impact op de monumentale kerkzaal minimaal is. De toiletvolume naast de entree wordt in hout bekleed dat door de jaren steeds beter passen bij de houten balken en gewelven in de eeuwenoude Dorpskerk.

De nieuwe plannen hebben een grote ruimtelijke impact. In de huidige indeling is de dorpskerk onderverdeeld in een schip met zijbeuken.  Alleen het koor is afgesloten en naast de toren zijn nog kleinere ruimtes in gebruik als entreeruimte, toilet en keuken. De nieuwe ruimtes moeten van de grote bijeenkomstruimte afgescheiden worden om tegelijkertijd gebruikt te kunnen worden. Deze ruimtes moeten verwarmd en geventileerd kunnen worden, waarbij de impact op de historische vloeren en wanden tot een minimum beperkt moeten worden. Hiervoor is hout als materiaal gekozen vanwege de duurzaamheid en aansluiting bij de spanten engewelven van de Dorpskerk. Het hout zal op natuurlijke wijze kleuren bij het oude donkere hout.

Plaats:
Poortugaal, Kerkstraat

Project:
Kerk Poortugaal, Rijksmonument, Verbouwing, Interieur

Opdrachtgever:
Hervormde Gemeente en Gereformeerde gemeente Poortugaal

Ontwerp:
2015-2018

Uitvoering:
ntb

Oppervlakte: 
1200 m2