Kerk Prinsenland

Aanleiding voor de verbouwing van de Kerk in Prinsenland is het samengaan van gemeenschappen Blijdorp en Prinsenland. Het gebouw van deze vernieuwde gemeenschap wordt aangepast aan de toekomstige behoefte, welke samen met een afvaardiging van de gebruikers als een programma van eisen zijn geschreven.

Allereerst is een kleine uitbreiding van de hal voorgesteld om een nieuwe uitnodigende entree te vormen. Langs de nieuwe gevel komt een zitbank. De nieuwe garderobe wordt bij de toiletten gesitueerd. Een koffiehoek met bank en leestafel wordt aan de hal toegevoegd als ontmoetingsplek. De hal wordt geschikt om elkaar te ontmoeten en samen koffie te drinken na afloop van bijeenkomsten.

Vanuit de hal is een doorbraak naar de grote zaal gemaakt met een nieuwe pui. In de grote zaal zorgt een 6 meter hoog gordijnkunstwerk voor een meer intieme sfeer voor bijeenkomsten in kleine kring. De grote zaal is multifunctioneel geworden door de vloer vlak te maken en stoelen te gebruiken in plaats van kerkbanken. Het huidige katheder staat centraal op een nieuw podium. In de achterwand van de grote zaal is een projectiescherm opgenomen. Naast het scherm wordt de retourlucht van de grote zaal via verticale lamellen afgezogen.

Vanuit de grote zaal is een doorkijk naar de bijzalen gemaakt. De jongste jeugd maakt gebruik van deze ruimte. In de dubbele bijzaal is een kast verbouwd tot zithoek met een groot raam naar de gang en de grote zaal. De activiteiten in de bijzalen mogen gezien worden. Alle deuren van de bijzalen worden voorzien van een deur met glasstrook. Ook zullen de bijzalen opnieuw geschilderd worden in meer sfeervolle kleuren. Het gebouw krijgt volledig van nieuwe vloerafwerking voorzien.

De hekwerken rondom de fietsenstalling worden gedemonteerd en vervangen door een groene haag. Het blijft mogelijk om de fietsen te stallen. De fietsenstalling wordt toegankelijker en vormt een overdekt terras bij de tuin. In de zomer kunnen dan ook activiteiten in de tuin plaatsvinden.

Plaats
Rotterdam, ’s Gravenweg

Project
Plaats van samenkomst
Uitbreiding, Verbouw, Interieur

Opdrachtgever
Het Apostolisch Genootschap

Ontwerp
2013

Aannemer
De Bonth van Hulten

Uitvoering
2012

Oppervlakte
1100 m2

In samenwerking met
Architectenburo Renate van der Horst