Kerk Hoofddorp

De Hoofdvaartkerk in Hoofddorp is gebouwd in 1858, na de drooglegging van de Haarlemmermeerpolder, en vormt samen met de Pastorie een prachtig ensemble in de sobere stijl van het Neoclassicisme; alleen de gevel naar de straat is gestuukt.

Aan het eind van de bankenblokken zijn garderobekasten toegevoegd, voor het ophangen van jassen en voor opslag van muziek en zangbundels. De kasten zijn met de rug naar de kerkzaal geplaatst om de drukte van de garderobe uit het zicht te houden.

Voor de huidige kerkgemeente is een nieuw liturgisch centrum ontworpen in het licht-gele esdoorn. De hoge achterwand met het lage podium geven het liturgische centrum een duidelijke plaats midden in de kerkzaal.

Het liturgisch meubilair is verplaatsbaar om in te spelen op de diversiteit aan concerten, diensten en samenkomsten. De twee podiumdelen aan de voorkant kunnen aan de zijkant teruggeplaatst om een breed podium te vormen.

De passend gekozen kleuren voor de banken en liturgisch meubilair samen met de strakke vormgeving van het liturgisch centrum geven het interieur van de hoofdvaartkerk een moderne uitstraling in een bijzondere historische omgeving.

Plaats
Hoofddorp

Project
Kerk Hoofddorp

Verbouw, Interieur

Opdrachtgever
Hervormd- Gereformeerde Kerkgemeenschap in Hoofddorp

Ontwerp
2004

Aannemer
van Damme Bouw

Bouwtijd
2004

Kosten
50.000,- euro

Oppervlakte
270 m2
Prijs voor beste interieur van 2007