Huis Morée-van Cappellen

In opdracht van familie Morée van Cappellen is een ontwerp gemaakt voor de schuur aan de Hoogeweg 5 in Wemeldinge, ten einde deze schaapskooi te verbouwen tot woning. Met name het bijzondere karakter van de schuur en de aantrekkelijke omgeving van Wemeldinge hebben daarbij de doorslag gegeven.

Allereerst is gekozen om het bijzondere profiel van de schaapskooi te handhaven. Waarbij alleen voor de entree een opwelving in de voorgevel is gemaakt. De gevel wordt opnieuw opgebouwd en geïsoleerd met dezelfde uitstraling als de huidige schuur door de toepassing van zwarte geschaafde en houten delen.

De gevelopeningen worden met witte kozijnen uitgevoerd zonder onderverdeling, als verwijzing naar de witte belijning rondom de deuropeningen. Zowel in de voorgevel als in de achtergevel hebben de gevelopeningen de afmeting van de oorspronkelijke deuropeningen, waarmee het karakter van de schuur als het ware in takt blijft.

Er is vervolgens gekozen voor een volledig rietdak dat rondom over de gevel heen hangt netals de oorspronkelijke rieten schaapskooi. Voor het daklicht zijn veluxramen aan het dak toegevoegd die in tegenstelling tot dakkapellen wel in de vorm van het dak liggen.

De houten spantconstructie is van groot belang, maar kon niet meer gebruikt worden. Er is gekozen om een nieuw spant op te trekken en te integreren in de kopgevel. Het spant is in de hoge woonkamer in zijn volle omvang te bewonderen en is met name ’s avonds van buiten te zien. Met zonwerende luiken in de gevel behoudt de schuur haar historische karakter en worden moderne aanpassingen in harmonie met het verleden toegepast.

Plaats
Wemeldinge, Hoogeweg

Project 
Woonhuis Morée – van Cappellen
Nieuwbouw

Opdrachtgever
Dhr P. Morée en Mevr G. Morée – van Cappellen

Ontwerp
2011-2012

Uitvoering
2013

Oppervlakte
230 m2

Prijs
Architectuurprijs Zeeland 2014

In dienst van
Sturm Architekten bv