Huis Ates-Mobach

Op de voormalige locatie van de hockeyclub Leonidas in Rotterdam-Kralingen is een duurzame woonwijk ontwikkeld door de gemeente Rotterdam. Op een hoekkavel aan de rand van deze woonwijk is een duurzame vrijstaand woning ontworpen voor Familie Ates-Mobach. Het Huis Ates-Mobach scoort een 7,5 op alle vijf onderdelen van de Gebouw Prestatie Rapportage (GPR); waarmee energieverbruik, milieubelasting, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde van het woonhuis wordt gewaardeerd.

Het Huis Ates-Mobach is opgetrokken in prefab houtskeletbouw(fsc-hout) en met donker-grijze houten delen bekleed. De toepassing van donker-grijze delen in verschillende breedte met een zwarte aluminium trim en zwarte verticale kozijnen geven het volume van het woonhuis een bijzondere uitstraling. De uitbouw boven de entree en de uitbouw aan de woonkamer met balkon en trap naar de tuin dragen bij aan de dynamiek van het volume.

Het Huis Ates-Mobach heeft een L-vormige plattegrond. De positie van het woonhuis op de kavel is zorgvuldig bepaald. Het woonhuis staat met de entreegevel langs de Cornelis Dalenstraat in de uiterste hoek van de kavel om de inkijk van de buren te voorkomen en aan de zuidkant van de kavel een extra ruime tuin met terras mogelijk te maken.

De gevel van het Huis Ates-Mobach kent een strakke structuur van smalle verticale kozijnen. In de woonkamer is een uitzondering gemaakt voor een schuifpui met luifel naar het terras en een groot panoramaraam met uitzicht op de groenstrook.

Het Huis Ates-Mobach heeft warmte koude opslag. De vloerverwarming kan daardoor ook ingezet worden voor koeling in de woning. De zonnepanelen worden uit het zicht gehouden door de hoge dakrand. Het binnenklimaat wordt door ventilatie met warmte terugwinning onderhouden. Het hemelwater afvoer wordt opgevangen voor gebruik in de tuin.

Plaats
Rotterdam, Cornelis Dalenstraat
Project
Woonhuis Ates-Mobach
Terreininrichting, Nieuwbouw, Interieur
Opdrachtgever
Mevr. B. Ates- Mobach en Dhr M. Mobach
Ontwerp
2016-2017
Uitvoering
2017-2018
Oppervlakte
200 m2