Huis Hoornveld-Westaway

Het woonhuis Hoornveld-Westaway ligt in Scarborough aan de kust op een uur rijden van Cape Town. De kavel ligt aan de bovenrand van het dorp en heeft een karakteristieke rotsformatie met fijn bos begroeiing. Vanaf de kavel is er vrij uitzicht op Scarborough en de oceaan.

De positie van het woonhuis op de kavel is zorgvuldig bepaald. Het woonhuis moet zich verder in het profiel van de kavel met de rotsformatie schikken. Optimale beschutting voor de zon in de zomer en de zuidoosterstormen in de winter is cruciaal, terwijl het uitzicht op de oceaan zoveel mogelijk moet worden benut.

Langs de weg zijn twee garageboxen in de kavel uitgegraven met opstelruimte voor twee wagens. Naast de garageboxen ligt de entreehal met een berging of wasruimte. De kavel is verder zo natuurlijk mogelijk gehouden met de fijn bos begroeiing.

Een trap verbindt de entreehal met de woonkamer, vanwaar volop uitzicht is naar Scarborough en de oceaan. De woonkamer heeft een zitgedeelte met open haard en een kookgedeelte met de eettafel. Het kookgedeelte is 0,6 m verhoogd om mee te lopen met de kavel. Voor beschutting is de zuidoostgevel volledig gesloten. De zuidwestgevel en de noordwestgevel naar de tuin, terras en zwembad is volledig open met schuifpuien en luifels voor extra schaduw.

Langs de rotsformatie verbindt een trap de woonverdieping met de slaapverdieping. De slaapverdieping heeft een hoofdslaapkamer en twee logeerslaapkamers. De hoofdslaapkamer heeft een kledingruimte, badkamer en dakterras met begroeiing.

Van de 493 m2 kavel is minder dan de helft bebouwd. Een deel van het woonhuis heeft een vegetatiedak. Op het dak wordt het regenwater opgevangen hierdoor spoelt niet weg. Het woonhuis wordt duurzaam gebouwd met duurzame natuurlijk materialen. Er worden zonnepanelen geplaatst om de energiekosten te beperken. De gevel wordt met natuurlijk zandsteen bekleed om in het landschap op te gaan.

Plaats
Scarborough, South Africa

Project
Huis Hoornveld – Westaway
Nieuwbouw – Terreininrichting

Opdrachtgever
Dhr R. Hoornveld en Mevr G. Westaway

Ontwerp
2012-2013

Uitvoering
2014

Oppervlakte
500 m2