CPO Middelharnis

Aan de rand van Middelharnis is de voormalige gemeentewerf getransformeerd in een bijzondere woonomgeving het ‘Molenplein’, waar de jongeren van Goeree-Overflakkee van de gemeente de mogelijkheid kregen om hun eigen woning te bouwen met provinciale subsidie. Onder begeleiding van adviesbureau Urbannerdam is de kopersvereniging Molenplein opgezet voor de jonge starters.

De kopersvereniging Molenplein heeft opdracht gegeven voor de verkaveling van de locatie. In een later stadium is een samenwerking opgezet met Woongoed GO om een deel van de kavel over te nemen en achtervang te verzorgen voor de CPO woningen. Van de achtentwintig woningen die op de kavel passen zijn achttien voor het CPO ontworpen en tien voor de woningbouwvereniging Woongoed GO.

De CPO woningen liggen in een rij van acht en twee rijen van vijf woningen rondom een gemeenschappelijk binnenterrein, dat in overleg met de starters is ingericht. De starters zijn via diverse workshops intensief begeleid om tot de diverse keuzes te komen voor hun eigen individuele woning.

Allereerst is de eigen kavelkeuze binnen de locatie begeleid. De starters maken hun eigen keuze uit verschillende plattegrondindelingen, gevelopeningen en gevelindelingen. Gezamenlijk is besloten om de hoekwoningen te accenturen met penanten en extra dakaccenten in zink. Daarnaast konden er nog gekozen worden uit diverse opties als erkers, uitbouwen, dakkapellen en bergingen. Het geheel levert een aantrekkelijk en gevarieerd beeld op.

Plaats
Middelharnis, Molenplein

Project
CPO Middelharnis

Terreininrichting, Nieuwbouw

Opdrachtgever
Kopersvereniging Molenplein

Ontwerp
2010-2012

Uitvoering
2013

Oppervlakte
2385 m2

In dienst van
Sturm Architekten bv