Energieneutraal Middelharnis

Aan de rand van Middelharnis is de voormalige gemeentewerf getransformeerd in een bijzondere woonomgeving het ‘Molenplein’, waar woningbouwcorporatie Woongoed GO haar duurzame ambitie heeft omgezet in energieneutrale woningen. Samen met adviseur DWA is het keurmerk Passief Bouwen verkregen, zodat de woningen met minimale energieverbruik en maximale isolatie comfortabel blijven.

De 10 energieneutrale woningen worden in een rij van 6 woningen langs de Molenweg en een rij van 4 woningen langs het Molenplein geplaatst. De woningen hebben verschillende hoogtes en hebben net als de CPO woningen verschillende gevelkleuren. De hoekwoningen zijn voorzien van bijzondere erkers.

Het energieneutrale karakter van de woning zit in extra geïsoleerde gevels, vloeren en daken. Ook de kozijnen zijn extra geïsoleerd net als het 3-voudige glas en is er luchtdicht gebouwd om het risico van koude bruggen of lekkage te vermijden. Er is automatische zonwering op zonbelaste gevels en een co2 gestuurd gebalanceerd ventilatie systeem met warmte terugwinning via hybride waterpomp. Er is vloerverwarming en er liggen zonnecollectoren op het dak.

Voor de tussenwoningen is een Passief Bouwen keurmerk aangevraagd. Voor de hoekwoningen niet, omdat deze vanuit de architectuur elementen hebben (zoals erkers) waardoor deze woningen net niet aan het keurmerk kunnen voldoen. Uiteindelijk kunnen de woningen met een minimale energiebehoefte gebruikt worden. Een aantal kaarsen zou voldoende moeten zijn voor een aangenaam verwarmd binnenklimaat.

Plaats:
Middelharnis, Molenplein

Project
10 Energieneutrale woningen
Terreininrichting, Nieuwbouw

Opdrachtgever
Woningbouwcorporatie Woongoed GO

Ontwerp
 2010-2013

Uitvoering
2013

Oppervlakte
1690 m2

In dienst van
Sturm Architekten bv